Ergo Actief / Karin Murk

Karin Murk, ik ben al sinds 1983 ergotherapeut en op een paar korte uitstapjes na heb ik voornamelijk met kinderen gewerkt. In de revalidatie, in Pakistan, in een ziekenhuis en de laatste jaren in de eerste lijn.

In 2001 ben ik begonnen met Ergo Actief, eerst nog even in Stadskanaal en omgeving maar al snel is Ergo Actief zich helemaal gaan richten op de kinderergotherapie in Friesland.

Mijn standplaats is Heerenveen, voor wat betreft de schoolgaande kinderen van het regulier en of speciaal basisonderwijs.
Maar voor de heel jonge kinderen of met een meervoudige beperking (EMB) kom ik in heel Friesland.
Ook ben ik als ergotherapeut betrokken bij Stichting Ilmarinen, een KDC en woonvorm op antroposofische basis voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking in Groningen.

Dus allround inzetbaar maar met een passie voor de EMB-kids om te zoeken naar de mogelijkheden om hen ook goed te laten zitten in een stoel/wandelwagen/rolstoel zodat ouders met ze op pad kunnen. Of te zoeken naar de juiste oplossing om te gaan fietsen met het hele gezin. Doorzetten om een hulpmiddel toch voor elkaar te krijgen, soms via de WMO maar ook wel eens via een fonds of zelfs crowdfunding.

Mijn kracht is dan ook samen met de ouders te zoeken naar de oplossingsrichtingen om antwoorden te krijgen op: ‘Wat is er nodig zodat jullie, als ouders, gezin maar ook de kinderen kunnen doen wat ze willen’.

Het is de kunst om goed op de hoogte te blijven van alle mogelijkheden op het gebied van de hulpmiddelen (van rolstoel tot bestek, van kauwmaterialen tot fietsen).
Hoewel er in 33 jaar natuurlijk veel veranderd is, blijft het uiteindelijk altijd draaien om “zo zelfstandig mogelijk door het leven gaan”. Mijn afstudeerscriptie destijds ging over de implementatie van communicatiehulpmiddelen in de praktijk, toen vaak een plank met “bliss”-symbolen die je moest aanwijzen. Aanwijzen blijft nog steeds nodig met je handen, met een knop of zelfs met je ogen (infra-rood) maar touch screens zijn niet meer weg te denken binnen de therapie maar ook om te praten, te spelen of om de lampen in de kamer aan te doen.

Omdat de communicatie voor kinderen zo belangrijk is, ben ik de laatste jaren ook betrokken bij de Stichting MILO voor observatie en behandeltrajecten bij heel ingewikkelde vraagstukken op het gebied van ondersteunde communicatie. Verder hebben we CommOp opgezet in Friesland om ook te kunnen ondersteunen bij kinderen en hun netwerk bijvoorbeeld om alle plaatjes en foto’s in de computer te zetten, of om het netwerk te gaan betrekken bij het gebruik van middelen, maar ook op meer empowerment te creëren voor kinderen die niet praten: we gaan een film maken, samen met de NHL en alle kinderen die niet kunnen praten maar wel wat te zeggen hebben. Verder ben ik betrokken bij het IMH netwerk Fryslan en lid van de commissie zorgtechnologie van Ergotherapie Nederland.

Ja de maatschappelijke ontwikkeling, mijn ontwikkeling en de ontwikkeling van de kinderen gaat gewoon door. Daardoor blijft het zo boeiend om als kinderergotherapeut te blijven werken!

Ingeschreven bij het kwaliteitsregister onder het nummer 99901547590
KvK 02064858
Lid van Ergotherapie Nederland

Ergo Actief Heerenveen
Bokslee 4, 8447 CN Heerenveen